Veelgestelde vragen

Uitleg Kinderopvangtoeslag aanvragen

Waar kan ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst. Aanvragen kan gratis via www.mijntoeslagen.nl (DigiD code nodig). Hier kun je ook meteen een proefberekening maken.

Wanneer moet ik kinderopvangtoeslag aanvragen?

Vraag de toeslag ruim van tevoren aan, maar uiterlijk twee maanden voordat je kind naar de speelzaal of opvang gaat.

Hoeveel toeslag kan ik aanvragen?

Het aantal uren opvang waarop je recht op toeslag hebt is 140% van je gewerkte uren (contract met het minst aantal uren). Bij een contract van 10 uur per week heb je dus recht op toeslag voor 14 opvanguren. Zorg dat je boven de 140% uitkomt, de extra uren moet je na verrekening zelf alsnog volledig betalen.

Bij twijfel kun je je  jaarsalaris beter iets te hoog inschatten. Je krijgt dan minder toeslag maar de kans dat je moet terugbetalen na de definitieve vaststelling van het inkomen is dan klein, misschien krijgt je nog iets extra.

Ik heb geen recht op toeslag wat moet ik doen?

Wanneer je geen recht hebt op kinderopvangtoeslag, dan betaal je zelf een ouderbijdrage per maand. De rest van de kosten wordt door KindH bij de gemeente gedeclareerd. Ouders/verzorgers moeten verklaren dat er geen recht is op kinderopvangtoeslag. Dat kan met de “verklaring geen recht op kinderopvangtoeslag”. Deze verklaring hoort bij het contract wat je ondertekent.

Bekijk hier algemene informatie over kinderopvangtoeslag

De speelzaal is te duur voor mij

Voor mensen met een laag inkomen is het lastiger om mee te kunnen blijven doen omdat het vaak geld kost bv. het bezoeken van de peuterspeelzaal. Daarom vergoed de gemeente een gedeelte van de kosten hiervoor in het participatiefonds. Meer informatie kunt u vinden via deze link.

Nu ook toeslag voor de peuterspeelzaal

Met ingang van 1 januari 2018 vallen de speelzalen onder de wet kinderopvang. Dat betekent dat je ook kinderopvangtoeslag kan aanvragen voor de speelzaal. Wil je weten of in aanmerking komt?

Kijk dan hier op de site van de belastingdienst.

 

Kinderopvangtoeslag informatie van de belastingdienst

Onderstaand een aantal documenten en vraag/antwoord pdf’s die de belastingdienst ter beschikking heeft gesteld.

Kinderopvangtoeslag Campagne 2020
Infographic Kinderopvangtoeslag
Kinderopvangtoeslag Vraag en Antwoorden pdf

 

Aanvullende vragen

Wil je graag iets regelen of heb je een overige vraag voor onze administratie? Bel ons gerust, we staan je graag te woord.

Administratiekantoor KindH: 0595-432603

Uitleg & Spelregels BSO

Voorschoolse opvang zonder vakanties (40 weken opvang)

Voorschoolse opvang bieden we aan al vanaf 1 uur per week. Vanaf 7.00 is onze opvang geopend en kan je kind bij ons terecht.

Naschoolse opvang zonder vakanties (40 weken opvang)

Wij bieden al naschoolse opvang vanaf 2 uur per week. Deze 2 uur moeten wel op 1 dagdeel vallen en kunnen dus niet verdeeld worden over meerdere dagen. Vervolgens kun je de per uur uitbreiden. We bieden naschoolse opvang tot 18:00.

Voor- en naschoolse opvang inclusief vakanties

Bij een contract van 51 weken hoort ook de opvang tijdens schoolvakanties. De vakantiedagen waarop je kind niet komt moeten wij minimaal 1 maand van te voren weten. Dit kun je doorgeven aan onze administratie.

De week tussen Kerst en Oud en Nieuw zijn wij gesloten, evenals de feestdagen.

Opvang tijdens de vakanties

Tijdens de schoolvakanties kan er bij voldoende belangstelling dagopvang worden geboden. Voor deze dagopvang geldt een minimale afname van 4 uur per dag.

Flexibele opvang

Je kunt bij ons ook een vast aantal uren per maand reserveren. Deze uren kun je dan flexibel inzetten.

Extra opvang

Mocht u incidenteel extra opvang nodig hebben dan kunt u dat aanvragen bij de administratie van KindH. Een extra dag is alleen mogelijk als de bezetting van de groep dat toelaat.

0 uren contract

Wanneer je af en toe buitenschoolse opvang nodig hebt voor je kind kun je bij ons een 0-uren contract afsluiten. 1 maand van te voren kun je per e-mail je planning aan ons doorgeven. Maandelijks betaal je dan alleen voor de uren die je hebt gereserveerd.

Margedagen

Bij voldoende belangstelling kunnen wij dagopvang bieden op margedagen van de scholen zoals deze margedagen aan het begin van het schooljaar door de scholen bekend worden gemaakt. Verder gelden de voorwaarden zoals hierboven beschreven.

Opvang zonder contract

Bij ons is het mogelijk om af en toe opvang zonder plaatsingscontract af te nemen. We willen hier wel bij vermelden dat deze opvang incidenteel is. Wanneer de opvang van structurele aard wordt, dan bieden wij een plaatsingscontract aan.

Incidentele opvang is mogelijk wanneer de BSO op dat moment al geopend is. De minimale afname bij VSO is 1u en bij BSO 4u. Kosten zijn het bruto uurtarief dat jaarlijks wordt vastgesteld.

Twee weken van te voren kun je deze opvang aanvragen via een formulier. Dit formulier kunt u bij onze administratie opvragen.

Vaste opvang uren veranderen

Wijzigingen in vaste contracturen willen we graag 1 maand van te voren weten. Zo kunnen we de opvang goed plannen. Je kunt dit doorgeven aan onze centrale administratie. Wanneer de gewijzigde opvang-uren niet op tijd zijn doorgegeven berekenen we de kosten door tot aan de eerstvolgende factuur.

Spelregels gebruik BSO

 • Ruilen kan binnen één kalenderjaar.
 • Extra opvang of incidentele opvang dient minimaal 2 weken van te voren worden aangevraagd.
 • De dagen kunnen alleen geruild worden in schoolweken.
 • Feestdagen waarop de opvang is gesloten kunnen niet geruild worden.
 • Voor alle contracten geldt één maand opzegtermijn.
 • Bij een flexcontract kunt u geen aanspraak maken op vaste dagen. We houden zoveel mogelijk rekening met de flexcontracten. Alleen als een groep vol is kan de aanvraag geweigerd worden.
 • Flexibele uren dienen een maand van te voren aangevraagd worden.
 • Gereserveerde uren van een flexibel contract mogen tot een week voor de opvang plaatsvindt, kosteloos geannuleerd worden.
 • Gereserveerde uren, die binnen een week voordat de opvang plaatsvindt geannuleerd worden mogen als ruildagen worden ingezet.
 • Gereserveerde uren, die binnen 48 uur voordat de opvang plaatsvindt geannuleerd worden, worden in rekening gebracht en mogen niet geruild worden.
 • Ziekte dagen kunnen niet ingehaald worden.
 • Voldoende belangstelling voor dagopvang houdt in dat er minimaal 4 kinderen zijn aangemeld voor dezelfde dag.
 • De minimale afname van een flexibel dagdeel is 4 uur voor dagopvang, 1 uur voor VSO en 2 uur voor BSO.
 • Incidenteel een vriendje of vriendinnetje meenemen tijdens BSO-uren kan, indien van te voren overlegd door de pedagogisch medewerker en de ouders. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de bezetting.

Aanvullende vragen

Wil je graag iets regelen of heb je een overige vraag voor onze administratie? Bel ons gerust, we staan je graag te woord.

Administratiekantoor KindH: 0595-432603